Allegra Lab Helsinki esittäytyy – Nina Maskulin

07/05/2020

Allegra Lab Helsingin tuore toiminnanjohtaja Nina Maskulin kuvailee taustaansa monipuoliseksi. Kirjoittaminen ja vaikuttaminen ovat kuitenkin aina olleet yhteisiä nimittäjiä Ninan tekemiselle, ammatista riippumatta. Hän on työskennellyt muun muassa toimittajana, tuottajana ja tutkijana sekä toiminut aktiivisesti kansalaisjärjestöjen ja politiikan kentillä. 

Ninan polku opiskelijana sai alkunsa Vapaassa taidekoulussa. Lopulta tie vei kuitenkin Helsingin yliopistoon uskontotieteiden äärelle. Pääaineopintojensa ohella Nina suoritti monipuoliset sivuaineopinnot Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitoksella. Kandiopintojensa jälkeen Nina työskenteli sekä kansalaisjärjestölehden toimitussihteerinä ja toimittajana että teatterin ja muiden esittävien taiteiden parissa. Halu toimia opettajana sai Ninan kuitenkin palaamaan opintojen äärelle. Jatko-opintojen aikana hän löysi intohimonsa tutkimusviestintää kohtaan. ”Tutkimuksesta on tärkeää viestiä monipuolisesti ja ymmärrettävästi perinteisten tutkimusjulkaisujen rinnalla – kysymys on ennen kaikkea kertomisen tavoista”, Nina summaa. 

Nina luonnehtii itseään nuorisotutkijaksi ja uskontotieteilijäksi, joka lähestyy ilmiöitä kulttuurisensitiivisestä ja feministisestä näkökulmasta. Toimittajan työssä hän kertoo hyödyntävänsä etnografista ja antropologista menetelmää. Havainnoimisen taustalla on perustavanlaatuinen kiinnostus ihmistä ja erilaisia ajatusmaailmoja kohtaan. ”Hakeutumiseni erilaisten asioiden äärelle pohjaa pitkälti haluuni olla osa maailmaa eri tavoin ja eri välinein”, Nina kertoo. 

”Olen päätynyt osaksi Allegraa uteliaisuudesta ja avoimuudesta”. Nina löysi Allegra Lab Hki:n pariin alun perin kollegansa kannustuksesta. Kohtaaminen allegralaisten kanssa johti vuoden 2019 Tieteiden Yöhön kulminoituvan, ilmastonmuutoksen torjumista käsittelevän hankkeen tuottamiseen. Kestävämmän ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta toimiminen on ollut Ninalle aina tärkeää. Allegra Lab Hki:n toiminta ammentaa intresseistä ja arvoista, jotka Nina pystyy allekirjoittamaan. Lisäksi työskentely Allegra Lab Hki:ssa on vahvasti yhteydessä Ninan omaan osaamiseen tieteen, taiteen ja viestimisen osa-alueilla. ”Yhtäkkiä löysin itseni joukosta, jossa kaikki nämä asiat yhdistyvät. Lopulta kaikessa on kysymys yhdessä tekemisestä”. 

Rooliaan Allegra Lab Hki:n toiminnanjohtajana Nina kuvailee laaja-alaiseksi. Työ koostuu pitkälti hankkeiden suunnittelusta, rahoituksen ja talouden organisoimisesta sekä päätoimittamisesta.  ”Toimenkuvaani kuuluu kertoa sanallisesti, raamittaa taloudellisesti ja toteuttaa niin, että ihmiset tulevat tietoiseksi tekemisestämme”, Nina pohtii. Olennaista toiminnanjohtajan roolissa on mahdollistaa asioiden välinen jatkuva liikehdintä sekä kokonaisuuksien avautuminen ja kirkastuminen. Ninan työskentelyä ohjaa lopulta puhdas intohimo ja kiinnostus Allegra Lab Hki:n toimintaa kohtaan. 

”Allegra on toimijana ladun avaaja”, Nina luonnehtii. Hänen mukaansa Allegra on kuin hiihtäjä, jolla on ensiluokkainen kalusto ja horisonttiin suuntautunut katse. Olennaista on kuitenkin huomata, että hiihtäjä on pukeutunut juhlavaan asuun tavanomaisten urheiluvaatteiden sijaan. Metaforan taustalla on Allegralle keskeinen pyrkimys liikkua kohti tulevaisuutta ja ennestään tuntematonta. Ninan mukaan Allegra on ennen kaikkea leikkisä, kiinnostunut, utelias ja uskalias. ”Allegra uskaltaa hiihtää kauniissa vaatteissa ja ilman pipoa – taustalla on vahva usko omaan tekemiseen ja osaamiseen”, hän summaa. 

Kerro lyhyesti; 

Mitä teet vapaa-ajallasi? 

Pitkälti samoja asioita kuin töissä, mutta yleisön ja nautiskelijan roolissa. Olen merellä, puutarhassa, elokuvissa, taidenäyttelyissä ja luen. Ajelehdin sattumien ohjaamana. 

Mitä vappupöydästäsi löytyy? 

Pöydästäni löytyy silliruokalaji, joka on saanut nimekseen Ravintola. Se sisältää pilkottua sipulia, maustekurkkua, kananmunaa sekä aivan ihanaa suolaista kermavaahtoa. Lisäksi munkkeja, kuohuviiniä ja simaa. 

Lempipaikkasi Helsingissä? 

Niitä on tavattomasti, mutta tällä hetkellä se on Vartiosaaren korkein tähystyskallio. Sitä kutsutaan Viikinkikallioksi tai Vartiokallioksi. 

Kirjavinkki karanteeniin? 

Haluaisin lukea seuraavaksi Elias Lönnrotin teoksen Flora Fennica: Suomen Kasvio. Kannustan ihmisiä opiskelemaan syötäviä villivihanneksia. Kaikki metsään, pelloille konttailemaan ja niitä poimimaan. 

Teksti ja kuva: Ronya Hirsma  

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin